Familiebedrijven

Navigeer door de complexiteit van familiebedrijven en ontsluit het potentieel van uw organisatie met onze gespecialiseerde begeleiding en unieke coachingsaanpak.

In een familiebedrijf zijn het familiesysteem en het organisatiesysteem vaak sterk met elkaar verweven, wat unieke dynamieken en uitdagingen met zich meebrengt. Familieleden kunnen verschillende rollen hebben zowel binnen de familie als binnen het bedrijf. Dit kan leiden tot complexe situaties waarin persoonlijke relaties en professionele verantwoordelijkheden elkaar kunnen beïnvloeden.

Beslissingen binnen het bedrijf kunnen worden beïnvloed door familierelaties en -dynamieken. Familiale loyaliteit en emoties kunnen soms de objectiviteit in de besluitvorming beïnvloeden. De opvolging van leiderschap binnen het familiebedrijf is vaak een delicate kwestie. Familiale relaties kunnen een rol spelen bij het bepalen van wie de volgende generatie leiders zal zijn, wat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op de organisatie.

De cultuur van het familiebedrijf wordt vaak beïnvloed door de normen, waarden en tradities die binnen de familie worden doorgegeven. Dit kan zowel een krachtige bindende factor zijn als een bron van conflicten als de waarden van individuele familieleden botsen met de zakelijke doelstellingen. Effectieve communicatie tussen familieleden en niet-familieleden in het bedrijf is essentieel voor het succes ervan. Problemen in de communicatie kunnen voortkomen uit bestaande familiedynamieken en kunnen de operationele efficiëntie belemmeren.

Om de verwevenheid van het familiesysteem en het organisatiesysteem in een familiebedrijf effectief te beheren, is het belangrijk om bewust te zijn van deze dynamieken en proactief te werken aan het creëren van duidelijke grenzen tussen
familieaangelegenheden en zakelijke aangelegenheden.

Voorafgaand aan deze dag zal er een intake-gesprek plaatsvinden van 2 uur om de behoeften, verwachtingen en uitdagingen van de familieleden en het bedrijf te begrijpen. Op basis van deze intake zal de professionele begeleider een coachingsdag samenstellen.

De coachingsdag bestaat uit 2 delen:

Voormiddag: Impact van het familiesysteem op de organisatie
De impact van het familiesysteem op een familiebedrijf is vaak diepgaand en kan verschillende aspecten van het bedrijf beïnvloeden, gaande van leiderschapsdynamiek, opvolgingsplanning, communicatie, besluitvorming, personeelsbeleid, bedrijfsgroei ...

Namiddag: Organisatieopstellingen
Een organisatieopstelling is een krachtige methode om de onderliggende dynamieken en relaties binnen een organisatie zichtbaar te maken. Het wordt gebruikt om verborgen patronen, blokkades en kansen te identificeren die van invloed kunnen zijn op het functioneren van de organisatie. Bij het opstellen van een organisatie worden representanten gebruikt om verschillende elementen van de organisatie te vertegenwoordigen, zoals medewerkers, afdelingen, doelen, waarden en externe factoren.

Veelvoorkomende symptomen in familiebedrijven:

  • Veranderingen lukken matig, ze kosten veel energie en kracht
  • Er zijn conflicten tussen medewerkers
  • Het gezag van het management wordt ondermijnd
  • Gestelde doelen worden niet gehaald
  • De financiële positie wordt steeds slechter
  • De relaties met klanten en leveranciers zijn moeizaam
  • Het ziekteverzuim is hoog
  • Er is nog veel onbenut potentieel, de betrokkenheid en motivatie van de medewerkers is laag
  • Mensen aantrekken en houden is moeilijk
  • Het verloop van medewerkers is hoog
  • Er heerst een echte roddel en/of ‘please’-cultuur
  • Medewerkers en teams functioneren niet efficiënt
  • We mogen niet stralen als organisatie
  • De volgende generatie kan de organisatie niet laten groeien

Optioneel kunnen deze opstellingen doorgaan tussen de paarden.

Paarden zijn van nature gevoelig voor de energie en emoties van mensen. Ze kunnen subtiele signalen oppikken en reageren op innerlijke processen die vaak buiten het bewustzijn van mensen liggen. Het werken met paarden kan bijdragen aan het gevoel van empowerment en zelfbewustzijn bij deelnemers. Door interactie met paarden kunnen mensen zich meer bewust worden van hun eigen energie, emoties en gedragingen, wat kan leiden tot persoonlijke groei en ontwikkeling.
Het werken met paarden biedt een ervaringsgerichte leermethode die diepere inzichten kan verschaffen dan louter cognitieve benaderingen. Door directe interactie met paarden kunnen deelnemers nieuwe manieren van zijn en handelen ontdekken die ze kunnen toepassen in hun dagelijks leven.

Neem contact op

Vertel ons hoe jouw ideale programma eruit ziet, en wij bezorgen je een offerte op maat.

Wil je meteen met iemand spreken?

+32 9 245 82 88

Standaard of op maat?

Vertel ons hoe jouw ideale programma eruit ziet, en wij bezorgen je een offerte op maat.